Waarom je beter voor software op maat kiest

Als bedrijfsleider of zaakvoerder worstel je elke dag om de correcte balans de vinden tussen de onmiddellijke behoeften van je bedrijf en jouw lange termijnvisie. En ook voor de software die je gebruikt om je bedrijfsprocessen te managen, moet je de keuze maken. Laat je een pakket bouwen? Of beperk je de investering met een kant-en-klaar pakket?

Wanneer je een startende onderneming bent of een kleine organisatie hebt, ga je waarschijnlijk aan de slag met een standaard softwarepakket. Logisch. Maar al snel stoot je op de beperkingen en gebreken van je software die uiteindelijk tot frustraties en inefficiënt werk leiden. Naar mate jouw bedrijf groeit wordt de uitdaging om je processen zo efficiënt mogelijk te laten lopen alsmaar groter. Op dat punt zien bedrijven en organisaties graten in software op maat.

Maar waarom zou jij nu kiezen voor software op maat?

Kijk, we gaan het niet onder stoelen of banken steken: software laten ontwikkelen is een dure aangelegenheid. En toch is de investering de moeite waard. De energie, middelen en tijd die je samen met de softwarebouwer besteed aan de ontwikkeling, haal je er op lange termijn terug uit door een efficiëntere bedrijfsvoering. Nog niet overtuigd? Dan geven we je nu nog enkele redenen mee om toch voor software op maat te kiezen: 

 

1. Standaard software voldoet niet aan al jouw behoeften

Softwarebouwers die standaardpakketten aanbieden, willen zoveel mogelijk bedrijven kunnen bereiken en richten zich daarom tot vele behoeften van een bedrijf. Heb jij dus een speciale behoefte of een specifieke nood? Dan zal jouw standaard software die niet kunnen invullen. 

 

2. Standaardoplossingen zijn niet flexibel

Heb jij gekozen voor een standaardpakket? Dan is de kans groot dat je software te weinig of net te veel functies heeft voor je bedrijf. De standaard software staat namelijk in de meeste gevallen niet toe om de functionaliteiten op een zinvolle manier aan te passen. Het is vaak moeilijk om de ingebouwde functie toe te voegen of af te trekken.

 

3. Standaard software is mogelijk niet compatibel met andere programma’s

We gaven het daarnet al mee: standaard software voldoet niet aan al je behoeften. Daarom doen bedrijven vaak beroep op software A voor de ene taak en software B voor de andere. Het probleem is dan vaak dat de twee programma’s niet met elkaar communiceren. Met Software op maat kan je dit vermijden, want via een API kan je programma’s integreren. 

 

4. Software op maat kan je bedrijf helpen schalen

Net omdat software op maat volledig op jouw behoeften is gemaakt, stelt het jou en je team in staat om sneller en efficiënter te werken. Doordat alles op één plaats beschikbaar is, hoef je niet meer te switchen tussen verschillende programma’s en kan je alle processen centraal beheren. Die tijdswinst kan je besteden aan niet administratieve taken waardoor je misschien op een grotere schaal kan opereren. 

 

Is software op maat iets voor jouw bedrijf? 

Om te bepalen of software op maat iets voor je bedrijf is, is het belangrijk om te weten welke behoeften je hebt. Wat verwacht je van je software? En welke processen wil je digitaliseren? Eens je dat bepaald hebt, kan je uitkijken om die behoeften om te vormen naar software.

 

Wil je weten of jouw behoeftes omgevormd kunnen worden in software? We luisteren graag naar jouw verhaal en geven je een antwoord op deze vraag. Contacteer ons dan snel.