Wij zijn codekick

Waarom een mobiele website nu nog belangrijker wordt

Waarom een mobiele website nu nog belangrijker wordt

07/06/2017

Als het gaat om internetgiganten dan is Google zeker geen vreemdeling. Hun voortdurend veranderende algoritmen zorgen voor uitmuntend goeie zoekresultaten voor je zoekopdracht. En als je ervoor wil zorgen dat je website, of die nu voor persoonlijk of professioneel gebruik bestemd is, niet te sterk beïnvloed wordt door de laatste wijziging van Google, lees dan vooral verder.Je smartphone: het is het toestel waarmee je wakker wordt en waarmee je gaat slapen. Het begint en eindigt vaak met het zetten van je alarm en checken van verschillende social media accounts. Kortom: het is een toestel dat je vaak gebruikt en veelal verkiest boven een laptop of desktop om te surfen.

Een studie door ‘Go Globe’ voorspelt dat tegen 2018, 80% van het internetgebruik mobiel zal zijn. Dat is nog minder dan een jaar te gaan. En dat is ook Google niet ontgaan. Het zoekplatform heeft een index gecreëerd dat mobiele websites voorrang geeft op desktop-varianten. En dat na meer dan 18 jaar desktop-gebaseerde rankings.

Mobile first index

Google heeft recent aangekondigd dat ze zich meer en meer zullen focussen op de mobiele resultaten dan op de desktopresultaten. En hoewel het bedrijf momenteel alleen nog maar testen uitvoert voor deze filosofie is het toch beter om je erop voor te bereiden.

Concreet betekent de gedachtegang van Google dat ze mobiele versie van sites eerst zullen indexeren, ongeacht of de site door een desktop wordt bezocht of niet.  

Bijgevolg wordt je desktop pagina ranking beloond of bestraft op basis van de kwaliteit van je mobiele website. Als je die eventuele bestraffing wil voorkomen, zorg je dus best voor een kwalitatieve mobiele website.

Wat is mobile-first indexing nu exact?

Nog even in een notendop wat er ons staat te wachten:

  • Zoekresultaten zullen gebaseerd zijn op mobiele content
  • Mobiel-vriendelijke websites zijn topprioriteit voor Google
  • Als er geen mobiele site aanwezig is, blijft Google wel de desktopversie indexeren 

Wat kan ik doen om mijn site op de update voor te bereiden?

  • Bekijk of je website mobiel-vriendelijk is – dit kan je via deze tool: https://search.google.com/test/mobile-friendly
  • Let op de verschillen tussen uw mobiele en desktopversie. Overweeg hoe jouw inhoud moet worden aangepast voor mobiel: dit omvat verkorten van de inhoud, inclusief video of audio, of het vervangen van inhoud die niet compatibel is met mobiele apparaten.
  • Geef voorrang aan de snelheid en gebruikservaring van je mobiele site.

Wanneer zit de Google update eraan te komen?

Hoewel deze update van Google als test al aangekondigd werd in November 2016, moeten we in de eerste maanden nog geen definitieve wijziging verwachten. Dit zorgt ervoor dat je nog genoeg tijd hebt om je website op de update voor te bereiden.

Google is dan ook zeer duidelijk: zo lang je aandacht schenkt aan de mobiele versie van je site en de snelheid en gebruikservaring ervan optimaliseert, overleef je zeker de update.

Wil je je dus niet laten verrassen?

Maak dan hier snel een afspraak met ons